Вече е готова отсечката от „Овча Купел“ до „Хаджи Димитър“

Столичният общински съвет отпусна на Столична община близо 13 милиона лева аванс. Парите ще бъдат използвани за довършването на третата метролиния на София.

Общата дължина на Линия 3 на подземната железница в столицата е предвидено да бъде 21 км с 21 метростанции. Вече е готова отсечката от „Овча Купел“ до „Хаджи Димитър“, която е с дължина 12 км и има 12 метростанции. В източна посока обаче линията не е завършена. Това посочва на Facebook страницата си столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Трасето преминава изцяло подземно, като 5 от метростанциите е предвидено да се изграждат по т.н. полуоткрит метод и една – по открит способ. Общината предвижда строителството на двата участъка да приключи съответно през 2025 г. и 2026 г   

"Анализите ни показват, че тези два участъка, които преминават през гъсто населени територии ще обслужват 160 хил. души с тенденция за нарастване във времето, а ефектите са безспорни – по-добра градска среда, по-малко вредни емисии и намаляване на трафика", посочва още в поста си столичният кмет. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.