Предават специалните ни пратеници Николай Дойнов и операторът Росен Илиев

В епицентъра на кризата! Екип на NOVA вече е в Украйна, за да ни покаже отблизо ситуацията в страната на фона на нарастващото напрежение с Русия. От площад „Майдана”, където бяха протестите през зимата на 2013-2014 г., предават нашите специални пратеници Николай Дойнов и операторът Росен Илиев. 

Именно „Майдана” е мястото, от което започнаха сериозни политически промени в Украйна. Оттогава мина много време, случиха се много хубави неща за страната, но и такива, които украинците трудно могат да преглътнат. Оттогава Украйна изгуби Крим, избухна сериозният вътрешен конфликт в Донбас, а регионът се раздели на две непризнати и до днес републики – Донецка и Луганска. Основният проблем оттогава до днес са охладнелите отношения между Киев и Москва. Отношения, които на няколко пъти, включително и сега, са били близо до въоръжен сблъсък между двете държави.

Вчера САЩ и НАТО отхвърлиха в писмени отговори до Русия искането Алиансът да се изтегли от Източна Европа, а на Украйна никога да не бъде предлагано членство. 

Международни наблюдатели казват, че едва ли Путин е бил изненадан от подобен отговор. Въпросът е какви ще са следващите му действия.

Западът остави редица дипломатически възможности на масата, които дават възможност да бъде избегнат военния конфликт.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.