"Социалните услуги също са неспособни да заплащат разходите за електроенергия", посочи депутат от опозицията

"Общинските болници имат изключително оскъдно финансиране. Увеличаването на цената на електроенергията води до това, че близо половината от средствата им отиват за плащане на ток. Те не получават държавна помощ, не могат да спрат да лекуват пациентите и не могат да увеличат клиничните пътеки. Държавата отсъства. Здравеопазването се неглижира от правителството. Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил Петков". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

Днес ГЕРБ внася в парламента искане за извънредно заседание на енергийната комисия в началото на следващата седмица, а още в сряда НС да вземе решение да се компенсират общини, църкви, училища, детски градини, културни институти, транспорт заради цената на тока. ГЕРБ настояват за компенсация по модела, който беше приложен за ЕРП-тата, а именно 100% покриване в разликата в сметките за ток.

 

 

Социалните услуги също са неспособни да заплащат разходите за електроенергия. В рамките на близките дни ще видим затваряне на домове и социални услуги, предупреди Деница Сачева.

От своя страна Красимир Вълчев, който беше министър на образованието, заяви, че особено драматично е и положението при образователните институции.

Предупредихме правителство, че няма буфер в бюджетите на бюджетните организации. Увеличението е 100-150-200%. Училищата и детските градини ще трябва да дадат средствата, които бяха за допълнителните възнаграждения на учители и за ремонти на класни стаи, за ток и газ. През цялата година няма да има увеличения на възнагражденията в образователните институции, предупреди Красимир Вълчев.  Депутатът Делян Добрев от своя страна посочи, че пенсионерите ще стават по-бедни. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС