Той обясни, че българската страна настоява каквото и да се споразумеят двете страни, да отиде в парламента

Несериозно е споразуменията с България, важни за гражданите, да бъдат обусловени от ежедневен политически въпрос като предсрочни избори", каза външният министър Буяр Османи.

"Смятам, че би било несериозно такъв важен за гражданите въпрос да бъде обусловен от някакъв ежедневен политически въпрос и някакъв партиен интерес. Мисля, че ще загуби всеки, който се опитва да свърже стратегически интерес с партиен интерес. Гражданите могат да го идентифицират и ще го накажат, убеден съм", каза той.

Генчовска: Интеграцията на РСМ е основен външнополитически приоритет за нас

Що се отнася до това дали ще отидат в парламента, според министърът "парламентът веднъж е приел и ратифицирал Договора и в рамките на този Договор трябва да се приложат определени фази". Той обясни, че българската страна настоява каквото и да се споразумеят двете страни, да отиде в парламента. "Това искат и нашите тук, от опозицията, различни политически опоненти се присъединяват към тази позиция на България. Ето, ще отидем в парламента, ще се ратифицира, ако това е искането", решаващ е Османи.

Днес министърът на външните работи Османи ще се обърне към членовете на парламентарната комисия по външна политика, председателствана от депутата Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, за хода на разговорите и цялостните отношения между Република Северна Македония и Република България. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

 
Източник: БГНЕС