Проверени са 20 нощни клуба

Масов бойкот на новите мерки в София. След 22 часа снощи служители на Столичната регионална здравна инспекция започнаха проверки заедно с полицията. Оказа се, че повечето заведения не спазват новата заповед за работа до 22 часа и с намален капацитет. Имаше 20 проверени заведения и 12 акта за обектите, които останаха отворени.

Първата нощ на новите ограничения за заведенията в София мина без изненади. Обещанието беше спазено - браншът бойкотира мерките. Здравните власти, заедно с полицията, тръгнаха на проверки точно в 22 часа.

Ресторантьори в Стара Загора протестират срещу противоепидемичните мерки

„Аз не вярвам някой болен да дойде да се забавлява в дискотека и да застрашава живота на останалите хора”, смята Ангел Кьосев.  

Малко след десет часа вечерта отворени заведения в знак на протест посрещнаха здравните инспектори. 

Собствениците на клуб казват, че не намират логика в новата заповед, при положение, че персоналът им е ваксиниран, а посетители се допускат само срещу зелен сертификат.

„Ноември и декември ние работихме на над 800 заети интензивни легла. Сега са 519 от днес. Адекватно ли е да ни затварят? Всички са ваксинирани, имат зелен сертификат или са тествани. Целият ни персонал е изряден”, обяснява Виктория Тодорова, която е мениджър на заведение. 

 „Парадоксът е, че ние не сме затворени според заповедта, а сме ограничени. И като ограничени, дори не можем да бъдем обезщетени. Какво значи клуб да е ограничен, а да не е затворен, ако трябва да работи само единствено до 22 ч. Ами ние отваряме в 22:30 ч.”, казва Петър Стоичков, който е собственик на нощен клуб в София.

БАЗ и СЗБ: Стартираме съдебни дела заради заповедите, дискриминиращи бранша ни

Десетки са глобените през изминалата нощ заведения в столицата. Размерът на глобите е различен. За физически лица санкциите са от 300 до 1000 лева и от 500 до 2000 лева за фирми.

Глоби на клиентите обаче не бяха налагани, тъй като на практика те са влезли в заведението със зелен сертификат, което е и едно от условията за достъп.  Проверките на здравните власти продължават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.