Работодателите поискаха извинение от вицепремиера, заради негово изказване

Проектобюджетът за 2022 година изостри отношенията между финансовия министър Асен Василев и бизнеса. Работодателите поискаха извинение от вицепремиера, заради негово изказване по време на закритото заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Заговори се дори и за оставка. По думите на присъстващи  Василев заявил, че „от пазара на труда трябва да се извадят некадърните работодатели, за да няма работещи бедни.” 

Срещаме Събка на път за магазина. И днес ще пазарува с много лишения, въпреки че взима  заплата. 

„Бедна работеща съм. Защото хем работиш, хем се чудиш дали ще ти стигнат парите до края на месеца”, обяснява тя.

Предпочита да не споделя каква е професията й. Но смята, че вината за  работещите бедни в България е обща- и на държавата и на работодателите.

Работодателите в България настояват за извинение от вицепремиера Асен Василев

„Държавата като определи една сума за минимална и работодателите ти дават минималната нито повече нито по-малко”, добавя тя.

Именно заради хора като Събка, финансовият министър Асен Василев вчера сподели мнение, че основна вина имат работодателите.За думите му разбираме от реакциите на присъстващите на закритото онлайн заседание на тристранния съвет.

„Точния цитат беше „некадърни работодатели”. Бих определил това изказване като дръзко непремерено и дълбоко погрешно. В  България около 450 хиляди работещи работят на минимална работна заплата и около половината от тях работодател им е държавата”, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„Изказването на министъра беше провокирано от гледна точка на това, че не е премерено вдигането на минималната работна заплата и най-вече на максималния осигурителен доход”, добави вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис.

Още по-критичен от работодателите беше финансистът Любомир Дацов .

„Представете си немският министър на финансите да нарече немския бизнес некадърен. Какво точно се случва 24 часа след това, кадърният финансов министър какво прави – носи си оставката”, каза той.

Работодателите изпратиха обща позиция, в която настояват за извинение от страна на финансовия министър. Вчера Асен  Василев не потвърди пред медиите за точния цитат, но заяви, че отговорност на работодателите е да създават добра организация на труда.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански  от своя страна заяви, че промяна е необходима.

„Моята логика е, че производителността на труда трябва да се качи като качество. Трябва да имаме качествени и количествени критерии. Трябва да има достатъчно преквалификация, дори и в публичния сектор”, обясни председателят.

Каримански обаче също  не подкрепя идеята за вдигане на максималния осигурителен доход.

„Не казвам, че съм против, казвам, че не е сега моментът. По този проблем ще поспорим”, добави той.

Междувременно остават и притесненията и заради заложения дефицит от 5.9 млрд. лева.

„Всъщност по каквато и икономика и теория да смятате, този бюджет ще помпа инфлацията. Не е разумно с бензин да гасиш с огън”, категоричен е Дацов.

Любомир Каримански добави от своя страна, че и без COVID мярката дефицитът ще бъде 2,5 %, което е под изискването от 3%.

„Над 3 стават заради разходите от COVID  добавките и разходите в енергетиката”, каза още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.