Той обяви оттеглянето си ден след вота на 14 ноември

Христо Иванов беше преизбран за лидер на „Да,България". Конгресът на партията не прие оставката му, която той подаде ден след парламентарните избори на 14 ноември.

Над 600 от делегатите гласуваха "за", 14 бяха „против“  а 41 гласуваха „въздържал се“.

„Считам това за огромен ангажимент. Сравнително младата политическа организация смята, че имам недовършена работа, която мисля да довърша. Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще доведе до нестабилности, които ще имат своето политическо измерение", каза Иванов.

Той заяви, че приема като негова отговорност неуспехите на партията.  

„Очевидно не успяхме да реагираме на появата на нов политически играч. Не успяхме добре да отиграем комбинацията между парламентарни и президентски избори, които влязоха в сложно взаимодействие”, поясни лидерът на „Да, България”.

От тук нататък партията ще се съсредоточи върху наддграждането на коалицията и постигане на максимални резултати в секторите, за които отговаря, увери Христо Иванов.

 

По време на доклада си пред членовете на партията съпредседателят на „Демократична България” предупреди и за възможни предсрочни избори.

„Ще има три големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни и европейски избори. С много висока сигурност ще има и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането”, заяви той.

И все пак Иванов уточни, че десните партии в коалицията „няма да клатят лодката на властта”. А приоритет остава правосъдната реформа.

„Ние сме готови да водим диалог, но Гешев трябва да си ходи. И най-добре е да последва примера на един по-умен човек от себе си - г-н Цацаров”, каза лидерът на „Да, България”.

 Христо Иванов отговори и на Сотир Цацаров. Преди дни шефът на Антикорупционната комисия в оставка обяви, че Иванов го е обвинил "за всички неудачи в държавата".

„Аз не съм го критикувал за всичко в държавата, критикувал съм го за неща, за които отговаря като бивш лидер на прокуратурата и лидер на статуквото в съдебаната власт”, заключи Иванов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.