Педседателят на Камарата на следователите с коментар в „Офанзива"

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков присъстваха на изслушване на мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи известна като LIBE в Брюксел. В същото време бяха публикувани за обществено обсъждане предложените промени в Закона за съдебната власт. Как изглеждат предложенията през погледа на магистратите.

„Направи ми впечатление, че с лека ръка закриваме член 411 от НПК.Там е казано, че следственият отдел при специализираната прокуратурата е компетентният отдел да разследва делата на европейската прокуратура. Никъде не видях  в законопроекта какво се случва с тези дела – на кого ще бъдат възложени и кой ще довърши разследването. Тези дела са десетки. Нашата идея беше да ни поканят и да обсъдим тези неща преди да бъдат качени на сайта на правосъдното министерство”, заяви  в "Офанзива“ председателят на Камарата на следователите Петко Петков. 

Той коментира и премахването на кариерните бонуси.

„Едва ли в мислите на някой, който има желанието и прави опит да стане член на ВСС, е какво ще се случи с него в етапа, в който ще трябва да приключи евентуалния негов успешен избор. Кариерните бонуси са за това - да има гаранция, че магистрата след работата му в тази институция ще бъде на място, което отговаря на условията и на престижа и няма да го върнем там, където е бил преди това”, обясни Петков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.