Председателят на Комисията по отбрана заяви, че създаването на нов български батальон ще има възпиращ ефект

Български батальон до 1000 души ще бъде създаден в рамките на силите за възпиране. Как и кога ще започне сформирането на новото подразделение?

"Има връзка между освобождаването на борда на директорите на "Булгаргаз" и разследване на ДАНС", това каза в "Офанзива“ председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров, който е и зам.-председател на БСП. 

Той подчерта, че българските специални служби в момента работят по теми, свързани с "Булгаргаз" и се очаква развитие.

Относно сформирането на български батальон до 1000 души, Зафиров заяви, че предстоят разговори по въпроса. Той го определи като знак, че България е коректен и предвидим член на НАТО, а самият батальон ще има възпиращ ефект.

"Нищо чудно създаването на батальона да се забави, защото в настоящата ситуация това едва ли ще е приоритет на НАТО. Той ще бъде под българско командване. Все още не е ясно какви родове войски ще включва, защото политическите разговори тепърва започват", отбеляза председателят на Комисията по отбрана.

Според него трябва да сме много премерени в исканията за допълнителни войски.

"Български войници няма да участват в преки военни действия", категоричен бе Зафиров.

"Българските ВВС имат спешна нужда от още 8 изстребителя, но България трудно може да си позволи да изразходва такива средства сега. Първите 8 самолета ще дойдат в края на 2023 и началото на 2024 година. Средствата в бюджета за тази година ще са предимно за сухопътните войски", информира той.

По отношение на самолетите, който ще дойдат у нас като Еър полисинг, Зафиров каза, че са многоцелеви, но ще бъдат изполвани само като Еър полисинг.

"На този етап няма искане към нас за дислоциране на съюзнически войски в България. Ако такова постъпи, то ще бъде обсъдено и взето решение", заяви още той.

Относно ремонтите на нашите МИГ, Атанас Зафиров каза, че е добре да се правят от производителя, но трябва да се отчита и политическия фактор, както и това, че всеки ремонт на самолети извън България носи риск.

Зам.-председателят на БСП коментира и партийните въпроси и подчерта, че опитите за цепене на БСП винаги завършват безславно.

"За левия избирател е важно да вижда реализация на своите идеи и те ги виждат в работата на новото правителство", каза той.

Атанас Зафиров смята, че това е най-социалната политика за последните 30 години.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.