Днес Кърджали премина прага от над 500 заразени на 100 000

Още един регион в страната влезе в третия етап от националния план за борба с пандемията. Последната област у нас, която беше в червената зона на картата, показваща заболеваемостта - Кърджали, премина прага от над 500 заразени на 100 000. Така, от днес цяла България вече е в тъмночервено.

Според експерти от Българската академия на науките пандемията няма да приключи с Омикрон, тъй като новият вариант също е започнал да мутира. И докато страната ни остава на последните места по ваксинация срещу коронавирус, в резултат на пандемията оглавихме друга класация -  първи сме по употреба на антибиотици в Европейския съюз.

Въпреки че Русе вече е в третия етап за затягане на мерките, интензивните отделения в града не са запълнени.

„В последните две седмици се наблюдава по-голям натиск в доболничната помощ”, каза д-р Димитър Гетов.

Пореден ден с близо 10 000 новозаразени с COVID-19

По-голямата част от заразените прекарват инфекцията леко, казват от Белодробната болница.

„Повечето се нуждаят от симптомачтична терапия, малка част от от тях от антибиотична терапия”, увери Гетов.

Дори и да нямат нужда от лечение с антибиотик обаче, масово болните у нас прибягват сами до него, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести.

„България е единствената страна в Европа, където имаме около 18% нарастване на консумацията. И това е много тревожно, защото всички останали членки докладват намаляване”, каза доц. Иван Иванов.

COVID мерки в редица градове у нас, болници остават без места (ОБЗОР)

Тенденцията се вижда и от продажбите в аптеките. Експерти напомнят, че честата употреба на антибиотици ги прави все по-неефективни, тъй като бактериите мутират, а последиците ще са за всички.

„Резистентните бактерии, които се селектират в следствие на свръх употребата на антибиотици, след това могат да заразят човек, който никога не е употребявал антибиотици и да причинят също толкова тежка инфекция, както при човек, който е използвал антибиотици”, заяви Иванов.

Надеждата на учените е, че със затихването на пандемията ще се ограничи и приемът на антибиотик. Прогнозата обаче е, че коронавирусът няма да си отиде напълно.

„Ще има още мутации. Имунизациите намаляват риска от мутация на вирусите. Не по-малко от 80% глобално в света трябва да има имунизирани хора, за да може тази епидемия да бъде овладяна”, коментира акад. Богдан Петрунов.

Според него е възможно ваксината срещу COVID-19 да се поставя всяка година - в зависимост от появилите се нови варианти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.