Историкът не смята, че ще има голяма война между Русия и Украйна

Македония е част от несбъднатия блян, както се казва в една песен. Бисмарк беше казал България да не мисли за Македония, че там ще намери гробницата си.

"Гробница не намерихме, но останахме с едно чувство на дълбоко неудовлетворение от това, че събирането на българския етнос в българското землище не се осъществи по онзи мечтан начин, за който мнозина мечтаеха и загинаха по чукарите и планините на Македония в името на този идеал", това каза за "На Фокус" историкът Андрей Пантев

Той припомни, че държавата Македония е била създадена по един изискан и перфиден начин. На тях им казаха, че не са сърби, но не са и българи.

"Ние не можем да живеем вечно с историята. Ние дълбоко се покланяме към онези, които са оставили кости по тези хребети и равнини. Не може вечно да казваме "ти какъв македонец си". Това има обратен ефект", смята историкът.

"Ние искаме да развиваме с тях истински братски отношения", каза още той.

Според него последното активиране на разговорите между двете страни е плод на чуждо влияние.

"Аз съм за влизането на Северна Македония в ЕС. Когато признахме първи независимостта на Македония си казах, че който признава държва на Балканите след това ще трябва да признава и език, и история", добави Андрей Пантев

По въпроса с конфликта Русия - НАТО - Украйна историкът смята, че наличието на ядрено оръжие предпазва и задържа разрастването му.

"Локални сблъсъци ще има. Няма да има голям конфликт. Няма смисъл, никой не иска и няма полза от такъв. Но трябва да е ясно, че на руснака не можеш да му наложиш нещо със сила", подчерта проф. Пантев.

Според него съществуването на НАТО няма аналог и причина да съществува, но ние като член трябва да спазваме задълженията си.

"Призивът от страна на Русия НАТО да се изтегли от България е дебелашка намеса и държавата трябваше да отговори адекватно", категоричен е Андрей Пантев.

"Трябваше някой да гласува против НАТО, против базите, против съкращаването на ракетите, против войната в Ирак. Ние бяхме четирима души в целия парламент и бяхме като вещици, спомня си той дните в Народното събрание.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.