Ще се обсъдят още парите за ДОО и НЗОК

Правителството обсъжда бюджета на държавата за тази година. Основното в него е ръст на брутния вътрешен продукт от 4,8%. Минималната заплата от 1-ви април става 710 лева. В държавната сметка е предвидено още 710 лв. майчинство през втората година.

За първи път от години е заложен по-сериозен дефицит - 4,1%, което се равнява на близо 6 милиарда лева. Според бившия вицепремиер Атанас Пеканов увеличението не е фатално.

„Бюджетът, с така заложения дефицит, за мен е приемлив. България трябва да инвестира много повече в човешкия си потенциал - и този бюджет е може би първа стъпка в тази посока. Той е по-скоро стимулиращ”, смята той.

До момента около бюджета възникнаха сериозни спорове с работодателите - дали минималната работна заплата да е фиксирана, или да се определя по формула. Дебати имаше и около максималния осигурителен праг, който е заложено да бъде 3 400 лв.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.