Това може да се случи само след предварително заявено съгласие

"Има работодатели, които поемат част от сметката на ток на служители, раборещи от вкъщи. След като домът ти е офис, каквото и да ти се случи, то ще се води трудова злополука. Инспекцията по труда идва и проверява всички обективни обстоятелства. Ще се проверява и дали столовете отговарят на изискванията, дали осветлението е добро". Това заяви в ефира на "Твоят ден" Тодор Капитанов, експерт в сферата на трудовото право и национален секретар на КНСБ.

По думите му всеки работещ от вкъщи, има същите права като тези на работещите в офиса.

Капитанов посочи, че хоумофисът често води до размиване на работното време. 

Близо 40% от работещите хоум офис биха напуснали, ако им се наложи да се върнат присъствено

Според Валентин Кръстев, управител на компания за човешки ресурси, задължително трябва да има нова уредба, която да следи работата от вкъщи. "Ако тя е разписана в договора, защо не? Упоменатото в договора работно място трябва да може да бъде посетено от проверяващите органи", смята той.  И допълва, че фирмата му има по две проверки месечно.

"Много често от Инспекцията по труда работят по кампании - както в момента за работа от вкъщи. Не може да се обхванат 100% от служителите, но такава кампании повишават качеството на работа", коментира експертът. По думите му над 50% от служителите предпочитат работа от вкъщи. А относно работното време, Кръстев коментира, че не бива да се удължава заради факта, че човекът е хоумофис.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.