Комисията е била сезирана от изявление на правосъдния министър Надежда Йорданова

След сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, КПКОНПИ започва проверка по налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев.

Според твърденията на Йорданова при нея са постъпили множество сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на сигналите, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия и друга, свързана с казусите, информация от Министерство на правосъдието.

Пред NOVA от държавното обвинение обявиха, че министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали. Когато са налице данни за магистрати, те се изпращат по компетентност на специализираната прокуратура. От държавното обвинение също очаквали да разберат съдържанието на подадените сигнали.

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров оглавяваше прокуратурата преди Иван Гешев. В средата на януари той подаде оставка от настоящия си пост.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.