„Имало е лидерски грешки и погрешни преценки на „Даунинг стрийт”, се посочва в него

Британският премиер Борис Джонсън е получил дългоочаквания доклад от разследването на правителствените партита, нарушаващи правилата за локдаун, съобщиха днес от  „Даунинг стрийт". Висшата държавна служителка Сю Грей е предоставила на премиера актуализирана информация за разследванията си, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

„Имало е лидерски грешки и погрешни преценки на „Даунинг стрийт” се посочва в доклада на Грей. Тя бе натоварена със задачата да проведе разследване, след като в британски медии се появиха информации за купони по време на локдауните, когато на обикновените хора не беше позволено да се събират на големи групи. Тази сутрин Джонсън получи доклада от разследването на Грей.

„Имало е провал в лидерството и в преценката от страна на различни лица на „Даунинг стрийт" и в канцеларията на премиера (. . .). Някои от тези събития не е трябвало да бъдат разрешавани", се казва в документа.

„Най-малкото някои от тези събирания, за които става дума, са сериозен провал в спазването не само на високите стандарти, към които се очаква да се придържат работещите в сърцето на правителството, но и на стандартите, които се очаква да бъдат спазвани от цялото британско общество", се посочва в документа.

Това се казва в резюме на заключението от разследването, публикувано в медиите. По искане на полицията по-голямата част от изводите в пълната версия на документа засега не са разпространени, защото е започнало и полицейско разследване за извършено престъпление.

Скотланд Ярд започна разследване заради партитата на Джонсън

По-рано кабинетът на Джонсън обеща, че докладът ще бъде публикуван "бързо" и премиерът ще говори пред парламента за съдържащите се в документа заключения. Но е малко вероятно предоставената днес "най-нова информация" за разследването да разкаже цялата история, отбелязва АП. 

Обвиненията, че премиерът и неговият персонал не са спазвали ограниченията, наложени на страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предизвикаха обществено недоволство и някои консервативни депутати призоваха Джонсън да подаде оставка.

Премиерът отрече лично да е извършил нарушения и заяви, че няма никакво намерение да подава оставка. Запитан днес дали е направил нещо нередно, Джонсън отговори: "Ще трябва да изчакате и да видите резултатите от разследванията".

Позицията на премеира беше отслабена от обвиненията, че той и неговите сътрудници са пренебрегнали ограниченията, които наложиха в страната през 2020 г. и 2021 г., за да ограничат разпространението на коронавируса, като са участвали в офис партита, празнуване на рождени дни и петъци "на чаша вино", уточнява Ройтерс.

Очакваше се докладът да бъде публикуван още миналата седмица, но представянето му се отложи по молба на полицията, която също разследва твърденията за нарушаване на противоепидемичните правила.

Междувременно Джонсън се опита да измести темата от центъра на обществения интерес и днес отбеляза втората годишнина от Brexit, изтъквайки икономическите възможности за Великобритания след напускането на Европейския съюз. При посещението си в пристанището Тилбъри, източно от Лондон, премиерът обеща да направи Великобритания "номер едно за бизнес и инвестиции", благодарение на свободата, на която се радва.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.