Това обяви премиерът Кирил Петков

Ново развитие на скандала около „Булгаргаз”. Ще има обвинени за високите цени на газа, обяви премиерът Кирил Петков. Според него досегашното ръководството носи отговорност за големия скок на газа от края на миналата година. Премиерът и енергийният министър увериха, че фактурите за промишлен ток през февруари ще са значително по-ниски. Причината - в тях ще бъдат включени компенсациите за декември и януари.

Безумни решения с безумни резултати – така министър-председателят Кирил Петков определи действията на вече отстранения борд на „Булгаргаз”. По думите му проверката и документите са уверили правителството, че част от решенията на компанията са довели и до скок на газа на вътрешния пазар. В момента тече и проверка на МВР, с която ще станат ясни и още детайли по казуса.

Петков не изключи и да се стигне до повдигане на обвинение на отстранения директор на борда Николай Павлов. Той от своя страна заяви за NOVA, че не се притеснява от уволнение, защото „решенията са взимани колективно и са съгласувани с принципалите – БЕХ и Министерството на енергетиката”.

Петков: За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от април

„Булгаргаз” е имало възможност да доставя по-голямо количество азерски газ за сметка на по-скъпия руски. Това е показала проверката на Енергийния холдинг.

„Когато сме се отказали от договор и анекс с евтини количества с оправданието, че нямаме работеща гръцка връзка, а в същото време  получаваме от нашите доставчици, че няма проблем газът да влезе през Неа Месемврия, това за мен е очевадна грешка или целенасочен грешен избор на доставчик”, заяви Кирил Петков.

Резултатът - по-високи цени за потребителите, категоричен е министър-председателят. „Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме тези факти и затова тяхното уволнение беше още в петък. Взети са безумни решения с безумен резултат, че всички български потребители трябва да плащат по-висока цена на газ, а опозицията вместо да влезе в детайли се опитва да прехвърли отговорността на чисто новото правителство”, коментира той.

Бордът беше отстранен в петък вечер след проверка и доклад на Енергийния холдинг, който показал редица нарушения.

Днес бившето ръководство публикува доклада и оспори констатациите. А отстраненият директор Николай Павлов заяви, че не се притеснява от обвинения. „Това са колективни решения. Няма как един човек да вземе такова решение. Това, което направихме, наистина е максимумът. Това да пристигат количества през друг газопровод, да се търкалят през Гърция и газът да влиза в България е голям успех”, каза той.

„МВР работи много целенасочено, за да видим всички факти. Очаквам обвинения в следващите дни”, заяви Кирил Петков.

Работодатели до Петков: Защитата на обществения интерес е немислима без индустрията

Междувременно утре трябва да се утвърди и новата цена на синьото гориво за февруари. Очаква се тя да е с около  17% по-ниска.

С февруарските фактури бизнесът на ток и домакинствата, които се отопляват на синьо гориво, ще усетят и облекчения в сметките.

В краткосрочен план държавата ще продължи с финансовите компенсации. В дългосрочен обаче ще потърси вариант, при който училища, болници и общини да могат да купуват енергията си по дългосрочни договори. „Една от задачите на работните групи ще бъде това как общата консумация да бъде изследвана, да се създаде яснота за профила на консумираната енергия и как тя може да бъде закупена с дългосрочен договор”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

С 61 милиона лева ще се компенсират ВиК дружествата в страната заради скъпия ток, реши още кабинетът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.