От партията настояваха държавата да покрие 100% от разликата в цената на тока

Проектът на решение на ГЕРБ за 100% компенсации на небитовите крайни потребители - болници, училища, детски градини, социални услуги и други, не беше приет от енергийната комисия в парламента. „За” гласуваха седем народни представители, „против”- нямаше, а 12 депутати се въздържаха.

С проекта, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители, се искаше министрите на енергетиката и на финансите да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР от 1 юли 2021 година, и средномесечната пазарна цена, определена на „пазар ден напред” на платформата на Българската независима енергийна борса.

Депутатите искаха цената на енергията, заплащана от определени небитови потребители, да не е по-ниска от тази, определена от КЕВР.. Това трябваше да се отнася за общини, общински предприятия и търговски дружества, в това число детски градини и ясли, старчески домове и други общински социални заведения, храмове, болници и болнични заведения, университети и училища, включително студентски общежития, музеи, библиотеки читалища театри и други културни обекти.

Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари тази година.

По време на дискусията притеснения от високите цени изказаха от Сдружението на общините, църквата и омбудсманът. Основните критики към вносителите бяха, че липсва финансов разчет за това колко би струвало компенсирането.

„Вече десетки общини на територията на страната и стотици населени места са оставени през нощта без улично осветление. Ясно е до какво води това - до повишаване на пътнотранспортните произшествия, води до повишаване на действията на криминалния контингент в населените места, с други думи връщаме се в едни време, които дори аз като дете с режима на тока рядко искам да си спомням”, заяви Жечо Станков от ГЕРБ.

„Колко ще струва тази мярка, направили ли сте разчети колко като цяло трябва да струва, ако 100% се компенсират и откъде ще дойдат тези средства?”, запита Владимир Табутов от „Продължаваме Промяната”.

„Така като гледам всички от управляващите искат да подкрепят тази идея, но не могат, защото не че нямат желание, не искат да поставят в неудобна ситуация министрите си, които не взеха решенията навреме”, коментира Рамадан Аталай от ДПС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.