Екип от следователи от НСлС ще разследва случая

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за катастрофата на магистрала „Тракия“, при която загина магистрат, ще бъде взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура (ВКП). Разследването на случая е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба.

Съдия е жертвата при тежката катастрофа на АМ „Тракия” в събота

На 29 януари 2022 г., около 15.00 часа, е бил подаден сигнал на тел. 112 за пътнотранспортно произшествие на автомагистрала „Тракия“, на 102-103 км, в района на гр. Пазарджик. До момента е установено, че лек автомобил, марка „Тойота Ярис“, управляван от жена, се е движел с ниска скорост в лявата изпреварваща лента за движение. Колата е пътувала в посока към гр. София.

 

 

Автомагистралата е била задимена поради запалени сухи треви в отсечка до крайпътен отводнителен канал. Заради задимяването водачката е намалила скоростта, при което е последвал удар от движещия се зад нея „Рейндж Роувър“. При сблъсъка лекият автомобил се е запалил и водачката е загинала на място. Шофьорът на „Рейндж Роувър“-а е бил откаран за преглед в болницата и задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Пробите му за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни. 

Под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик екип от следователи от НСлС провежда активни  действия по разследването - извършват се разпити на свидетели, назначени са множество други експертизи. Предстои да бъде назначена ДНК-експертиза, която да потвърди окончателното самоличността на загиналата. Образувано е досъдебно производство. 

По повод твърдения, че полицията е скрила самоличността на съдийката, от МВР излязоха с позиция. В нея казват, че колите са били напълно опожарени, което не е позволило бързото идентифициране на жертвата. А от прокуратурата съобщиха, че предстои да бъде назначена ДНК експертиза, която да потвърди окончателно самоличността на загиналата. Към тежкият инцидент не остана безразлична и правосъдната министърка.

„За съжаление в България ние сме свидетели на война на пътищата. Всеки един загубен човешки живот е важен и очаквам ПРБ да действа бързо и обективно”, заяви Надежда Йорданова.

Междувременно съдиите от АСНС и СНС излязоха със съобщение, в което изразяват своята дълбока покруса от загубата на съдия Емилия Василева Петкова.

"Съдиите от Апелативен специализиран наказателен съд и Специализиран наказателен съд, с прискърбие съобщаваме, че сме дълбоко покрусени от внезапната смърт на нашата колежка съдия Емилия Василева Петкова!

В нейно лице магистратската общност в България загуби един високоерудиран, смел и доблестен съдия. Загуби един изключително достоен човек, който с всичките си действия отстояваше авторитета на професията.

Призоваваме медиите и българската общественост да се въздържат от употреба на трагичния инцидент със съдия Петкова за политически и други цели!

Разчитаме на своевременно и качествено разследване по случая!

Поднасяме най-искрени и дълбоки съболезнования на близките на загиналата съдия Емилия Петкова!

Гордеем се, че имахме честта да те познаваме!

Гордеем се, че беше част от нас".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.