За наказанието си мъжът научава от европейска заповед за арест

49-годишен българин е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, без дори да е стъпвал в Гърция. В момента излежава присъдата в старозагорски затвор. Научава за наложеното наказание след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция.

Венелин Тодоров и адвокатът му доказват, че той не е ходил в южната ни съседка. По време на делото мъжът не е бил призоваван, нито е имал защитник. Адвокатът на Венелин коментира, че вече се наблюдава тенденция за издаване на присъди в Гърция, без да са спазени европейски изискванията за призоваване.

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно минало. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020 г. получава европейска заповед за задържане. Той разказва за случая си по телефона.

”Обвиняват ме в трафик на хора в Гърция. А аз въобще не съм стъпвал в Гърция. Беше ми предложено през 2013 г. да возя някакви хора до там, но отказах. Дадох телефона на един мой познат, който извършва таксиметрова дейност и му казах, че има клиент, който иска да закара някакви хора. Той се е свързал с него, човекът му дал някакъв ван и е превозил въпросните хора. Това е връзката с мен - че съм дал един телефонен номер. Аз въобще не съм напускал България”, категоричен е Тодоров.

„През ноември 2020 г. в Стара Загора пристигна европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години  лишаване от свобода и 80 хил. евро глоба. Оказа се, че той е бил задочно осъден, без да присъства на съдебното заседание, без да упълномощи адвокат, без по какъвто и да е начин да съумее да си защити правата”, посочва адвокат Тихомир Василев.

Старозагорският окръжен съд отказал да предаде Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от южната ни съседка, намаляват присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото преминава и през Апелативния съд в Пловдив.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.