Този път той беше за това каква да е седмичната им програма

Депутатите започнаха работа отново със скандал. Опозицията и управляващите спориха около дневния ред, като заседанието беше прекъснато преди гласуването на програмата. След това депутатите излязоха в почивка, поискана от ГЕРБ-СДС, защото тяхната точка, свързана с пълни компенсации за общините, детските градини, училищата, болниците, молитвените домове заради скъпия ток не бе включена в дневния ред. Проектът вчера беше отхвърлен от енергийната комисия. Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че той не попада в програмата, защото няма доклад на водещата комисия и не са изтекли нужните, според правилника на НС, срокове.

От ГЕРБ-СДС поискаха прекъсване, за да може да бъде изготвен докладът на комисията, и обвиниха управляващите, че "бягат и не искат да решат дневния ред на обществото, който е инфлация, високи цени на ток и електроенергия". Към тях се присъединиха и "Възраждане", които упрекнаха председателя Минчев, че мери с двоен аршин законопроектите на опозицията и на мнозинството при решението кои от тях да бъдат включени в програмата на НС. Петър Петров посочи, че в програмата го няма проектът на "Възраждане" за отмяна на зеления сертификат.

ГЕРБ иска оставката на председателя на Комисията по енергетика

„Дневният ред на обществото е инфлацията, цените на тока, цената на газа - всичко, което вас очевидно не ви вълнува”, заяви Десислава Атанасова.

От ГЕРБ настояха да бъде обсъдено предложението им държавата да плаща високите сметки за ток на училища, детски градини, храмове, общини, градски транспорт. „Не виждам коя е по-обществената тема”, коментира Александър Ненков.

„Замълчете, смирете се. Тези проблеми вие ги доведохте в България”, посочи Георги Свиленски.

„Моля ви, колеги, да не политизираме толкова много дебата по дневния ред”, призова председателят на НС Никола Минчев.

„„Вчера в комисията не видях нито една политическа формация, която да не е съгласна да се направи така че със 100% да се покрият разходите за електроенергия за старческите домове. Темата е, че правителството закъсня с взимането на решенията, които са в дневния ред на обществото”, заяви Рамадан Аталай.

"Възраждане" искат оставката на здравния министър заради починалата жена във Враца

Точката не беше записана в седмичната програма, защото все още нямало готов доклад по темата от енергийната комисия. Така от кулоарите се чу призив за оставка. „Искаме оставката на председателя на енергийна комисия Рибарски”, заяви Росица Кирова.

„Една страница може да се напише за един час, затова ако има достойнство - Рибарски да си подаде оставка”, добави Александър Ненков.

Така след час и половина спор по дневния ред - депутатите започнаха работа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.