Костадин Ангелов обясни, че премиерът е водил тайни разговори за падането на здравния документ

От ГЕРБ настояват за незабавна отмяна на зеления сертификат в България. Това заяви депутатът от партията Костадин Ангелов.

Искането е по две причини, които бяха обяснени от народния представител в парламента.

„Първо - не може да се счита, че този документ е верен. Второ - притежаването на фалшив сертификат е опасно. Когато падне зеленият сертификат, търговията и търсенето ще спрат - тоест, ние ще свършим работата на МВР”, заяви Ангелов.  

„Преди малко разбрахме, че премиерът Кирил Петков е водил разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления сертификат в България”, посочи още бившият здравен министър. И уточни, че става въпрос за телефонни разговори между министър-председателя и представител на „Възраждане”.

Депутатът от ГЕРБ-СДС заяви още, че от групата настояват правилата да се спазват от абсолютно всички граждани. „Властта да се стреми да налага тези правила и да пази живота на хората, а не да пази собственото си време в Министерския съвет и в сградите на Народното събрание”, призова той.

По думите му правителството се е провалило по отношение на въвеждането на зеления сертификат. „Когато ви искат зелен сертификат, искат ли ви и лична карта? Сигурни ли сте, че това е вашият зелен сертификат? По информацията, която имаме, 30% от зелените сертификати са фалшиви”, добави той.

Според него МВР не е успяло да спре търговията с документите. „Притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно и убива хора”, категоричен е бившият здравен министър.

Росица Кирова от ГЕРБ посочи, че са разбрали, че „Възраждане” внасят конституционна жалба за отмяна на сертификата. „Ще им помогнем - 12 депутати от нашата група се подписаха под жалбата. Смятаме, че сертификатът трябва да бъде отменен като документ, който дава различни права на българските граждани и онеправдава онези, които искат да спазват здравния протокол”, допълни тя.

Ангелов уточни, че не са против зеления сертификат, а са срещу побългарения му вариант. „Той беше въведен на инат от министър Стойчо Кацаров и побългарен с възможността да важат неща, които не са приети в ЕС. Хайде да си го кажем направо - именно заради това европейски държави не признават зеления сертификат и искат PCR тест. На нашия зелен сертификат никой не вярва”, добави депутатът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.