150-годишнината от рождението на Гоце Делчев ще се чества на две локации

Нови искри между България и Република Северна Македония. В интервю пред телевизия  "Телма" в Скопие, съпредседателят на историческата  комисията от македонска страна се обяви за замразяване на работата на историците. Появиха се и редица неясноти около планираното общо честване на 150-години от рождението на Гоце Делчев. Годишнината ще се чества на две локации – в Благоевград и в Скопие.

За северномакедонската столица ще пътува външният министър Теодора Генчовска, която ще поднесе венци и цветя заедно с министъра на културата на РСМ. В Благоевград ще бъдат пък почит ще отдадат премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев. На този фон се появи и предложението да се замразят разговорите в рамките на историческата комисия. И от МВнР и премиерът обявиха тези изказвания за лична позиция, която няма да повлияе на позицията на България и на Република Северна Македония.

Историческата комисия трудно би могла да работи в темпото на останалите групи за диалог , които двамата министър-председатели вече сформираха, смята съпредседателят на комисията от северномакедонска страна  професор Драги Георгиев.  Последва и изказването му -  разговорите на историците да се замразят…поне за година.

„Ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение не би било толкова страшно, защото ние в продължение на 70 години сме в исторически конфликт с България”, заяви Драги Георгиев – съпредседател на комисията от македонска страна .

Това означава отговорността  да се прехвърли върху политиците - смята професор Иван Илчев, член на комисията от българска страна.

 „Той не желае той да измъква горещите  картофи от огнището вместо политиците. И това е напълно разбираемо желание”, категоричен е професор Иван Илчев, член на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония.

Комисията беше създадена през 2017-та с подписване на Договора за добросъседство между двете държави. Въпреки че няма сериозен напредък по спорните теми, едно замразяване на разговорите няма да е от полза  -  смята още  българският историк. „ Основният проблем на политиците  е, че те искат да имат резултат, който да е в техния мандат. Стимулът влизане в ЕС ще се  изхаби след известно време”.

Следващата среща между историците трябва да се проведе в края на месеца, За сега официално искане за замразяване комисията не е имало.

„Политиката и на нашето правителство, и на това на РСМ не е променена и сме решени да действаме напред”, заяви премиерът Кирил Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.