Годишнината се отбелязва както в България, така и в РСМ

Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, така и в Северна Македония. По време на визитата си в Скопие българска делегация, заедно с македонския министър на културата, поднесоха венци и се поклониха пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“. На днешния ден преди 150 години в град Кукуш е роден водачът на българското национално освободително в Македония и Одринска Тракия Георги /Гоце/ Делчев.

След церемонията по поднасянето на венци министър Генчовска разгледа църквата „Свети Спас“, която е шедьовър на българската възрожденска архитектура със своите прочути дърворезби. 

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО В РСМ ВИЖТЕ ТУК

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев официално откри Националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония. На събитието присъстваха министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска, председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов, постоянният докладчик на ЕП за Северна Македония Илхан Кючюк, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов и други официални лица.

"Медиите носим отговорност какви новини от днес ще останат за утре като спомен от вчера. А БТА има вековна памет за истинските новини. Вчерашните новини не могат да бъдат променени. Променените истински новини от вчера стават днес фалшиви новини, лажни вести, fake news. Не можем да си купим ново минало, дори с всички днешни пари или каквото и да е друго материално. Затова носим огромна отговорност да предаваме честно новините от днес, като мислим и за значението, което ще имат утре", каза генералният директор на Агенцията в откриващото си слово.

 

 

Вълчев отбеляза, че пресклубът на БТА ще бъде място за пресконференции, интервюта, събития, срещи и обмяна на опит между журналисти от България и Република Северна Македония. Той припомни, че първите гости на пресклуба са били премиерите на Република България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски, и акцентира, че официалното откриване днес се състои на знаменателния ден - 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Честванията за 150 години от рождението на Гоце Делчев в Благоевград

Генералният директор на БТА отбеляза помощта за откриването на Националния пресклуб на БТА в Скопие на МВнР на България в лицето на трима министри - Екатерина Захариева, Светлан Стоев и Теодора Генчовска, и на посланика в Скопие Ангел Ангелов. Кирил Вълчев спомена в тази връзка и директора на КИЦ на България в Скопие Антония Велева, а също и външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, бившия специален пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски и постоянния докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк. Генералният директор на БТА припомни и ролята на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, както и на премиерите на България Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков и на Република Северна Македония Зоран Заев и Димитър Ковачевски през тези години за насърчаването на сътрудничеството между БТА и Медийната информационна агенция (МИА) на Република Северна Македония в лицето на генералния директор Драган Антоновски.

"Разчитаме много на филиала на БТА в Република Северна Македония, защото на практика свързаността между двете страни вече е факт и това е медийната свързаност", каза външният министър Теодора Генчовска по повод откриването на Националния пресклуб на БТА в Скопие. Тя добави, че МВнР разчита много на медиите от двете страни да предават коректно новините, да си взаимодействат, за да могат обществата на двете държави да получават истинските новини, в момента, в който излязат.

Министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска благодари за поканата да присъства на откриването и изрази радост, че БТА ще има офис в Скопие. "Оттук трябва да тръгнат онези новини, които да бъдат противоположност на фалшивите новини", каза Костадиновска-Стойчевска.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ВИЖТЕ ТУК

По думите на председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов чрез пресклуба на БТА в Скопие и с показването на истината такава, каквато е, част от проблемите, които са натрупани между двете държави, ще започнат да се преодоляват. "БТА трябва да бъде водещ лидер в посока на информацията не само в България, но и на Балканите", добави той.

Постоянният докладчик на Европейския парламент /ЕП/ за Република Северна Македония Илхан Кючюк заяви, че ЕП и европейските институции искат до знамето на България да стои и знамето на Република Северна Македония, защото "вярваме в историческото минало, в близостта на двата народа, но вярваме и в това, че те трябва да бъдат част от едно общо цивилизационно пространство". По думите му БТА прави първата и много качествена стъпка, в името на това двата народа да се разбират по-добре, а също и дава поле на политиците да развиват културни, образователни и чисто човешки отношения.

В края на официалното откриване на Националния пресклуб на БТА в Скопие музикантите Влатко Стефановски и Теодосий Спасов изпълниха на китара и кавал песента "Македонско девойче".

Пресклубът на БТА в Скопие (Република Северна Македония) е третият извън България. Първия агенцията отваря на 11 декември 2015 г. в Босилеград (Сърбия), а втория - на 5 октомври 2017 г. в Тараклия (Молдова).

 

Видео: БГНЕС

В края на визитата си в Скопие, министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с представителите на българските сдружения в РС Македония, съобщи БГНЕС.

По време на срещата македонските българи подробно описаха проблемите, пред които са изправени и пътищата за тяхното разрешаване. Те споделиха и своите виждания за бъдещето на двустранните отношения. В разговора участва и българският посланик Ангел Ангелов.

В България чествания имаше през целия ден на различни места в страната. Първите мъже в държавата - премеирът Кирил Петков и президентът Румен Радев, се включиха в церемонията в Благоевград.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.