Решението за промяна на конституцията е изцяло на РСМ, категоричен е президентът

Македонският президент Стево Пендаровски сравни българския премиер Кирил Петков с бореца срещу апартейда в ЮАР Нелсън Мандела.

"Поведението на Кирил Петров не е обидно. Той не използва една риторика, която ние помним от ежедневието и беше стандартно използвана, по-специално от някои министри от предишното българско правителство. Това, което чувам през последните седмици от Кирил Петков, откакто той е премиер, все едно говори Мандела. Сравнете с това, което говореха някои министри от предишното правителство на Борисов, когато всекидневно имаше обиди към нас и като нация", каза Пендаровски.

Мицкоски поиска извинение от Българи

Той отново повтори, че неговата среща с ОМО „Илинден Пирин“ не е срещу Договора за добросъседство и приятелство, подписан между двете държави на 1-ви август 2017г.

Решението дали българите да бъдат вписани в македонската конституция ще бъде самостоятелно решение на македонските институции, коментира още Пендаровски.

"Намеса е всяко искане, което идва отвън в нашата правна и политическа система. Българите в Северна Македония са и наши граждани. Ако решим, че е добре да ги включим в конституцията, ще ги включим, но това ще бъде наше автономно, самостоятелно решение на македонските институции", каза държавният глава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА, БГНЕС