Авторите на новия Подробен устройствен план смятат, че това е неговата цел

Нови спорове за плана за Борисовата градина. В намеренията на общината влиза изграждането на твърде много нови обекти, смятат екозащитници.

Тази вечер хора се организираха спонтанно в социалните мрежи. Те искат Борисовата градина да бъде запазена в автентичния ѝ вид. Днес изтече общественото обсъждане на новия Подробен устройствен план. Спорът за това как да изглежда Борисовата градина, се води от години. Авторите на плана смятат, че е консервативен и цели запазването на парка в автентичен вид. Не е така според гражданите.

С площ от над 3 хиляди и 300 декара, създадена преди точно 140 години, Борисовата градина е най-големият парк в София. 

Паркът е любимо място за разходка за Калин, който живее наблизо. 

"Това за мен наистина е белият дроб на София и той трябва по всякакъв начин да бъде запазен.", смята Калин. 

Повечето от дърветата са на средна възраст от 110 години. С част от предложенията в устройствения план обаче според природозащитници и общински съветници се посяга на най-ценното – растителността. 

"Те  планират множество нови сгради, обекти, съоръжения, спортни, канализация , водопровод. 
В резерватната част, там където има дървета, се залага строителство. Но го правят по един много коварен начин. Залагат, да кажем, спортни съоръжения и детски площадки на собственост, която е частна или неизяснена, което означава, че тази земя се подарява от нашия парк на този частник, тъй като детската площадка или спортно съоръжение не подлежат на отчуждаване", заяви общинският съветник Марта Георгиева.

Дървета няма да се изсичат - категоричен е ръковидтелят на проекта архитект Атанас Ковачев

"Единственото място, за което може да се говори за строителство, е езерото "Ариана", да изчистим всички постройки, да се върне старата бирария", подчерта Ковачев.

Екипът на архитекта работи върху проекта повече от 6 години. Част от него вече беше преработен. След гражданско недоволство през 2019 година. 

"И малкото, което предложиме като строителство, отпадна. Ако тогава беше наречен консервативен, то сега е супер консервативен", отбеляза проф. Атанас Ковачев, ръководител на проектанския екип на ПУП.

Не отрича обаче, че собствеността може да се окаже голям проблем. 
 
"На практика в градината има всички видове собственост, които позлволява Конституцията. Предлагаме общината да започне да си връща собствеността, друг път за мен няма, освен да изкупи терените. Да, много пари ще струва, но иначе ще има вечна агония", смята архитектът.

От общината обясниха, че са направила анализ на собствеността. И тя е изпратена към районните общини, към  които попадат площите. 

Срещу плана вече са подадени над 700 възражения.  А хората очакват спорните предложения да отпаднат. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.