Петков и Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП

Кирил Петков и Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура, за да предоставят пълен списък с лицата, които според двамата трябва да бъдат проверени от държавното обвинение. Това се казва в прессъобщение на ВКП.  

Петков, Бориславова и главният прокурор Иван Гешев проведоха работна среща в петък. В рамките на разговора обвинител номер 1 акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции, съобщават още от Прокуратурата. Според Иван Гешев в интерес на българските граждани е държавните органи за противодействие срещу престъпността и корупцията да работят в синхрон и доверие, при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.

По време на срещата министър-председателят посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната. Петков изразил опасения, че спрямо въпросните хора не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност, се казва в съобщението. От своя страна главният прокурор разяснил, че съгласно Конституцията и законите, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят Прокуратурата. Гешев изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Гешев и Петков обсъдиха закриването на специализираните съд и прокуратура и съдебната реформа

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението, казват от Прокуратурата. В тази връзка Гешев е сезирал заместник си при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, относно предоставената от премиера информация за предприемането на незабавни действия. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения, се казва в съобщението.

„Министър-председателят г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова да предоставят списъка с лицата, за които твърдят, че са евентуални извършители на криминални икономически престъпления, както и данните за това. ВКП ще извърши обстойна проверка, като извърши изцяло задълженията си по нормативната уредба на Република България”, заяви за NOVA говорителят на главния прокурор Сийка Милева.