Посолството ни в Скопие изпрати нота

По указание на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота, с която изрази дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщи за БТА българското посолство в Скопие.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св.Спас" в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

Видео от случилото се беше публикувано в социалните мрежи.

Чествания за 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Благоевград (ВИДЕО+СНИМКИ)

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Малко по-късно беше съобщено, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент. Според властите в Скопие това е извърнешо от членове на запалянковски групи, които по нецивилизован начин свалиха лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Както Министерството на външните работи на Република Северна Македония официално информира Република България, компетентните институции вече предприеха всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, така и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион, пише в съобщението.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието като основа за развитие на добросъседските отношения, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Същевременно днес сутринта е бил нападнат офисът на Културния информационния център "Иван Михайлов" в град Битоля. За инцидента съобщиха от клуба и публикуваха снимки от счупения прозорец на офиса, предаде БГНЕС.

Представителите на КИЦ "Иван Михалов" са подали сигнал до компетентните органи в полицията в Битоля. Оттам уточняват, че за случилото се са информирани и дипломатите ни от българското консулство в града.

"Отново се налага да попитаме дали става въпрос за обикновен вандалски акт или пък за нещо съвсем друго", пишат още от КИЦ "Иван Михайлов".

На 29-ти януари вечерта в центъра на Скопие бе счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добре Митрев. "В тази ситуацията случилото се е доста съмнително, още повече, че от автомобила не са взети ценни неща, включително и пари, а е взета само една чанта с документи", каза тогава Митрев пред БГНЕС. Той също подаде сигнал в полицията, но до момента няма никаква информация за разследването. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.