Двете страни обмислят съвместни туристически пакети и провеждането на общ бизнес форум

Конкретната причина за визитата на българския министър-председател Кирил Петков в Белград е среща със сръбския му колега Ана Бърнабич. С положителна риторика и ясен ориентир за сътрудничество премиерът на Сърбия посрещна Петков.

„Ще работим заедно и искам да благодаря, защото Сърбия беше една от първите страни, в които направихте посещение, след като станахте премиер. Визитата Ви тук и тази в Северна Македония показват, че искате да насочите вниманието към Западните Балкани. Показахте изключителна посветеност на решаването на нашите проблеми”, каза сръбският министър-председател.

Петков: Трябва да обединим потреблението на газ в региона, за да преговаряме за по-ниски цени

„В наше лице Белград има подкрепящ партньор по пътя си към Европа, увери от своя страна Петков. Важно и за двете страни е поддържането на енергийната сигурност в региона. Затова Сърбия и България ще работят за общ газов пазар на Балканите.

"Трябва да обединим обемите на потребление на газ в целия регион, за да можем заедно да преговаряме за по-ниски цени. Едно е България да иска 3 млрд. куб. м., Сърбия  да купи 6 млрд. куб. м., а заедно да купим общо количество с максимална диверсификация". Това увеличава енергийната ни независимост.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Двете страни обмислят и съвместни туристически пакети и провеждането на общ бизнес форум.

Петков не пропусна да коментира пред българските журналисти и темите от деня у нас. Конкретен списък с имена и прякори ще има за прокуратурата. Това увери той в Белград.

„Да обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства. Има ясен факт - че има снимка с кюлчета и пачки, че Борисов отговори, че има Мата Хари и знае коя е. Този списък ще бъде внесен от мен, а хубавото е, че той не е някакъв таен списък. Даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице", посочи той.

Петков: Подготвям списъка за Прокуратурата

Петков допълни, че е доволен от решението на Конституционния съд, с което се утвърди правото на министъра на правосъдието да иска оставката на главния прокурор.

„Оттук нататък ключова ще е ролята на Висшия съдебен съвет”, смята Петков.

„Аз съм сигурен , че министърът на правосъдието ще внесе факти, които ясно ще показват, че има неправомерни действия. Беше важно да се знае, че статутът на главния прокурор вече не е, че само Господ е над главата му”, каза премиерът по повод процедурата, която министър Йорданова ще задейства  за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на главния прокурор

По темата за „златните паспорти” Петков смята, че ДПС си прави реклама и политически пиар.

„Ние бяхме първите, които вкарахме проектозакон за премахването им. Още като икономически министър видях схемата и възложих на зам.-министъра Калина Константинова да следи темата. ДПС се опитва да яхне вълната”, каза Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.