Приемът беше преустановен заради липса на лекари

Вчера ви показахме съобщение на АГ отделението на троянската болница, че се преустановява приемът поради липса на лекари. Тази информация разбуни духовете в социалните мрежи, коментирайки се, че едва ли не две общини остават без място за раждане. Оказа се, че мярката е временна - само за 4 дни, а причината са няколко заболели медици.

Притеснени, хората предположиха, че един немалък регион остава без родилно. Ръководството на общинската болница направи уточнение и успокои.

„Не сме затворили изцяло отделението. Грешката беше, че неправилно сме посочили причината в информационната табела – поради липса на лекари. Всеки лекар знае, че когато няма медици - отделението се закрива. Просто, трябваше да упоменем, че е поради заболяване на персонала и то в рамките на 4-5 дни. До петък”, обясни управителят на МБАЛ-Троян д-р Пенко Бамбов.

Затвoриха АГ отделението в болницата в Троян заради медици с COVID-19

„Бяхме изненадани. Колегата се разболя, колежката – под карантина. Другата отиде да гледа майка си и аз останах сам. Аз сам не мога. Освен нормално раждане, не мога сам друго”, посочи акушер-гинекологът д-р Христо Добрев.

Около осем жени в Троянско имат термин за раждане тази седмица. „На всички, които се водят при нас, им се обадихме лично да си вземат документите и да имат готовност, при нужда, да пътуват към близките центрове. Решихме, че най-добрият вариант за жените е да бъдат насочени към близките центрове, за да получат адекватна помощ и всичко да завърши нормално”, каза д-р Добрев.

Докато болните лекари се завърнат, акушер-гинекологът ще дежури по 24 часа – 12 часа в болницата и 12 часа на повикване в дома си. На д-р Добрев вече му се е наложило да работи по спешност.

Над 240 са раждания за изминалата година в болница. 40% са от Троян, а останалите от новородените са от други населени места. За родилките без алтернатива за придвижване ще има осигурена линейка.

След шума, който се вдигна около съобщението на вратата на АГ отделението, то беше премахнато. Нормалният работен процес се очаква да бъде възстановен на 14 февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.