Пътят на един млад лекар в България

579 млади лекари от Медицинския университет положиха хипократова клетва. Церемонията се състоя в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът, вицепрезидентът и премиерът на република България. Въпреки изпитанията, пред които са изправени работещите в здравната система у нас, в края на следването си половината от завършващите лекари са заявили, че искат да останат в България.

Здравните власти предлагат парамедици вместо лекари в линейките

„Беше млад пациент, който в края на седмицата беше в лошо състояние и си мислех, че докато дойде новата смяна, ще се наложи да го интубират и да бъде в реанимация. Когато дойде понеделник се зарадвах да видя, че се подобрява. Беше вълнуващо - чувстваш, че усилията на колектива и твоите собствени са помогнали на някого”.

Пациент, чиято история Анелия Зашева никога няма да забрави. Една от многото, с които се е сблъсквала докато работи като доброволец в COVID отделение. Тя е само на 25 години, от днес вече ще е дипломиран лекар, избрал за своя специалност в условията на пандемия – инфекциозни болести. 

ДОБРИЯТ ПРИМЕР: Лекари помагат на хора в труднодостъпни райони

„Като бях дете исках да стана ветеринарен лекар, но с течение на годините се пренасочих към хуманната медицина”, спомня си Анелия.

Първият й допир с практиката в медицината е именно във Военномедицинска академия в София. А след това през ноември месец 2020 година доброволно решава да работи в COVID отделението на болницата.

„Малко преди това баща ми се разболя и беше приет в болница, аз също боледувах - стана много естествено и исках да се включа в екипите от лекари и сестри, които вече познавах, и да помогна на пациентите”, разказва младият лекар.

Въпреки че е едва в началото на своята специализация, Анелия вече усеща тежестта на професията. Споделя, че се улавя след края на работния ден да премисля някои решения и да се притеснява за пациентите.

МЗ ще търси медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова

В семейството й няма други лекари, а самата тя е била на стажове по целия свят – Италия,  Испания, Канада, Турция и въпреки това избира да остане в България. И се вълнува за днешния ден - време, в което затваря една страница от живота си, а друга тепърва започва да пише.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.