До края на седмицата се очакват първите испански Eurofighter в "Граф Игнатиево"

Министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания. При изпълнение на съвместните задачи българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Взаимодействието е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

За изпълнение на задачите Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в България 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г. Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза "Граф Игнатиево" до края на седмицата.

Решения за гарантиране сигурността на съюзниците в Източна Европа са взети от държавните и правителствени ръководители на страните членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г.

Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия

От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой презгранични операции съвместно с ВВС на Румъния.

„Наземният състав е вече тук от седмица и половина. Постоянно пристигат товарни автомобили с оборудване  и кацат и транспортни самолети с допълнително оборудване. Така, че кипи денонощна работа в базата”, заяви бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза “Граф Игнатиево“.

Испанската полева болница както и част от авиационното имущество са разположени вече край пистата. Изтребителите „Юрофайтър Тайфун“  се очаква да пристигнат в понеделник. Двойка от тези самолети ще е на постоянно бойно дежурство. В същото време дежурство ще дават и българските МиГ- 29, от които в момента има 6 летящи.

„Съвместното изпълнение на AIR POLICING не значи, че самолетите излитат едновременно и летят заедно във въздуха. Съвместна е до толкова, че на земята ние дежурим по едно и също време. Ако се наложи излитане- ще излети или българската, или испанската двойка дежурни самолети. Ако е необходимо едната двойка ще излети да усили другата, но ние не летим в смесени групи”, посочи бригаден генерал Николай Русев.

Дори испанците да засекат нарушител, те нямат право да го свалят. Чуждите пилоти ще могат да изпълняват сами единствено разпознаването на нарушителите и съпровождането им до напускане на въздушното ни пространство. Според командира на авиобаза “Граф Игнатиево“ една от важните точки е Черноморският район- границата с Русия и Украйна.

„Ние нарушители на българското въздушно пространство никога не сме излитали”, категоричен е командирът на авиобаза “Граф Игнатиево“.

В село Граф Игнатиево пристигането на испанските самолети е най-обсъжданата тема.  Едни са притеснени, а други спокойни за сигурността ни. Испанската мисия ще продължи у нас до края на март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.