Горското стопанство уверява, че сечта е възобновителна и няма да засегне водохващането

Напрежение в гърменското село Горно Дряново. Жителите там недоволстват срещу планирана сеч от горското стопанство. Според тях има опасност тонове кал да потекат към зоната на водохващането над селото и да се стигне до бедствена ситуация заради замърсена питейна вода.  

"Главните предвидени сечи са там, където изцяло наклонът е към Дряновска река, към вододайната зона", казва кметът на селото Ибрахим Пингов.

"При тази гола сеч всичко тръгва като кал, няма кой да го спре. Ще падне тая вода, ще завали дъжд, ще се сурне тая земя в дерето и водата ще бъде мътна не за ден-два, а за целия сезон", опасява се местен жител.

"Хората са готови за протести, за да изразят своето недоволство", предупреди кметът Пингов.

От Горското стопанство в Гърмен уверяват, че сечта по никакъв начин няма да засегне водохващането, защото е планирана на разстояние от 3 километра нагоре в планината. Освен това сечта е само възобновителна, което означава, че няма да се сече поголовно наред. Така опасност от течаща кал към водохващането нямало.

"Примерно, ако се стигне до сеч в дадените подотдели, сечта се извоза, няма да се извозва през водата им", заяви Бисер Русков, директор на ДГС Гърмен. 

Освен от замърсяване в зоната на водохващането, хората в селото се притесняват, че река Дряновска може да пресъхне.  

"Искаме да имаме гора, за да имаме и вода", отбеляза Пингов.

Засега, заради недоволството, от Горското стопанство са отложили старта на сечта. Предстоят обаче още разговори с местното население, за да се намери решение на проблема. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.