"Възразяваме срещу подобни практики", категорични са от посолството

От посолството на САЩ в София излязоха с позиция, че техен разговор е бил записан без разрешение и те остро осъждат подобни практики.

Преди няколко седмици дипломатическата мисия получила информация за възможна заплаха срещу две лица. "В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим въпросните лица за информацията, която достигна до нас. Посолството я сподели и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или партия и нямаме данни, които да предполагат, че има връзка с конкретна политическа формация. Оттогава не сме получили допълнителна информация за тази възможна заплаха", казват още дипломатите. 

Заплашиха с нападение журналиста Атанас Чобанов

Припомняме, че преди около месец журналистът от сайта bird.bg Атанас Чобанов и общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев съобщиха, че са получили сведения за готвени срещу тях нападения. Двамата не уточниха кой им е дал тази информация. Чобанов каза, че я е получил от "чуждо посолство у нас", а Бонев - от "българските служби с потвърждение от чуждестранни партньорски такива".

Борис Бонев: Получих информация от службите за непосредствена заплаха за живота ми

 

А след съобщението от американското посолство Атанас Чобанов написа коментар в профила си във Facebook. "Драги U.S. Embassy Sofia Най-напред благодаря за предупреждението: “Заплашен сте, няма да кажем от кого и защо, пазете се”. Да, пазя се както мога. С перо. И с диктофон за проверка на фактите", написа журналистът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА