Това заяви държавният глава

Кризата между Русия и Украйна е с глобални измерения и създава заплаха не само за сигурността на България и региона ни, но и за цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев.

„Диалогът се води на най-високо ниво. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Всички трябва да работим, за да се избегне военното решение на тази криза. Неведнъж съм казвал, че трябва да се търси дипломатическо решение”, обясни държавният глава.

 

 

По думите му обаче най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти. „Трябва да скъсаме с това отношение и да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза”, категоричен е Радев.

„Ангажиментите на държавното ръководство към въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени и да не се изчерпват с еднократно придобиване на техника и въоръжение. Модернизацията е непрестанен процес”, посочи държавният глава.

Според него декларацията на новото правителство, че нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, виждания и подкрепа за това как ще развиваме и осигуряваме нашите въоръжени сили.

ГЕРБ: Служебните правителства на Радев са проспали забавянето на доставкатa на F-16

„В НАТО има ясен процес на планиране. Той се следва строго. България е предприела един гъвкав и отворен подход. Първо трябва да сме наясно с тази така наречена батальонна бойна група на ниво НАТО – за нея се говори много, но не много хора знаят какво представлява тя. Естествено е, че тя не може да реши проблемите на националната сигурност. Но нейното изграждане е важно. Тя ще покаже, че можем да работим заедно с нашите съюзници и да запълним дефицитите, които имаме през годините. По този начин заедно ще демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза”, подчерта Радев.

На въпрос кога ще пристигнат първите осем самолета F-16, които очаква страната ни, той отговори: „Доставката ще закъснее, и то не с малко. Това е изключително тревожно. Поставя се на изпитание не само личният състав, но това води и до рискове България да загуби въздушен суверенитет, както и възможността да охранява сама въздушното си пространство, което е и въздушно пространство на НАТО”.

Според договора за доставка на осемте изтребителя, те трябва да са у нас до 2024. През годините на няколко пъти се променяше дали първо ще пристигне една или две машини, но сега е ясно едно – закъснението е неизбежно.

Гаджев: Асен Василев връзва ръцете на министъра на отбраната

Вина за забавянето президентът видя в договора, подписан през 2019 г. от правителството на ГЕРБ.

“Може да зададете въпроса към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора при какви условия, при какви клаузи са сключили този договор”, коментира Радев.

ГЕРБ контраатакуваха с въпрос откога се е знаело за възможното забавяне и какво е направено.

“Още през октомври 2021 пак по време на служебното правителство се е говорило вече в интернет за доставките на самолети не само за България, но и за всички клиенти на американците поради линията на доставките и COVID. Но какво е направило българското правителство от октомври досега – пак проспа цялата ситуация”, контрира изказването на президента Христо Гаджев от ГЕРБ.

Сега предстои да се търси контакт със САЩ, за да се разбере има ли възможност за компенсация и повече конкретика в сроковете.

“Трябва да си направим разговорите с тях и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме, защото това касае нашата организация, нашето планиране”, каза министърът на отбраната Стефан Янев.

Янев: Има данни, че доставката на първите F-16 ще закъснее

Държавният глава се запозна и със състоянието на българската армия. Според отчета на началника на отбраната е необходима сериозна модернизация.

Подобряването на отбранителните способности, заедно с кризата Русия – Украйна ще бъдат и основните теми на Консултативния съвет при президента. На него ще се обсъжда и създаването на батальон, който да участва в учения и мисии на НАТО.

И допълни: "За това дали ще закъснеят самолетите и ако закъснеят - защо, трябва да попитате г-н Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и с какви клаузи са го сключвали". 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.