"За" гласуваха 127 народни представители

 Депутатите гласуваха на първо четене Бюджет 2022. Заложени са приходи в размер на 57 млрд. и 253 млн. лв. Разходите обаче са над 63 млрд. лв, което отваря дупка от близо 6 милиарда лева. Прогнозите на правителството - безработицата да е 5 на сто, а  основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне  - 5,6%. За социалния сектор се отделят над  20 млрд.лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв. По време на обсъждането се стигна и до напрежение.

 „Това е като голяма кутия от пица, в която няма пица”, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

„Има пица за всички, няма пица за крадците”, контрира финансовият министър Асен Василев.

А по конкретните цифри финансист номер 1 увери депутатите - това е социален бюджет на растежа. Опозицията атакува - харчат се много пари, инфлацията е прекалено висока и доходите остават ниски.

„Този бюджет е предизборен, само че сте забравили да предвидите нужните средства за избори”, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Последва нов спор - как е работила и ще работи държавата с бизнеса.  В опит за търсене на съгласие бивш и настоящ финансов министър застанаха рамо до рамо.

След седем часа се стигна и до гласуване на бюджета за тази година.

Парламентът обсъжда бюджета на държавата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.