Инцидентът стана при полет от София за Истанбул

Инцидент със самолет по линията София-Истанбул е станал в неделя. След излитането на машината от столичното летище е установен технически проблем и се е наложило управлението да продължи ръчно. На борда е имало 95 души. Част от пасажерите разказаха специално пред NOVA какво точно се е случило. 

Самолет се разби над платото Наска в Перу, има загинали (СНИМКИ)

На борда на „Търкиш Еърлайнс” са Антон Илиев и съпругата му.

„Бяхме на косъм от истинска катастрофа. Стюардесите се разплакаха. Всички пищяха, викаха”, разказа мъжът.

Проблем имало още преди излитане.

„След излитането самолетът изгуби управление и се наклони наляво. Максималната височина, която набра, беше около 1500 метра и след това започна рязко да пада”, поясни Илиев.

Последвало предупреждение да се подготвят за удар.

„Махнете острите предмети, сваляйте очила и се пригответе за удар. Точно това бяха думите. Имаше доста уплашени хора”, разказа още пътникът.

За това свидетелстват разкази и на останалите пътници на полета в социалните мрежи. 

„Самолетът се наклони супер много на една страна и луната буквално се виждаше под нас, а не над нас. След това стюардесата започна да говори бързо - първо на турски език, но се усещаше страх в гласа й”, пише Крум Атанасов във Facebook.

„Самолетът направи първи опит за излитане, но след час ни върнаха на гейта. Казаха, че имало технически проблем. След още час и половина престой все пак направихме опит за излитане. Излитане…, но не съвсем. Самолетът така и не набра достатъчна скорост. През цялото време рязко завиваше ту наляво, ту надясно, после с носа надолу, после нагоре. Луната през прозореца започнах да я виждам наобратно”, пише друг потребител.

ЗАРАДИ УРАГАНЕН ВЯТЪР: Пътнически самолет едва не се разби на писта в Лондон (ВИДЕО)

Около 23.00 ч. сигналът за проблем стига и до разследващите авиоинциндети. На летището е обявена аварийна готовност.

„Това означава, че се изкарват двете линейки, има сборен пункт. Още във въздуха ми казаха. Има съмнение за отказ на електрическо реле, тоест отказва автопилота и затова самолетът трябва да кацне на най-близкото летище”, обясни Христо Христов, председател на Управителния съвет на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния воден и железопътен транспорт.

Пътниците са свалени. Антон и съпругата му излизат на следващия ден с друг самолет.

„Не мога да проумея защо са излетели с технически проблем. Според мен нещата бяха сериозни и сега се опитват да ги прикрият”, казва мъжът.

„Държавата не е скрила. Инцидентите са ежедневие”, каза  Христо Христов.

Колко сериозен е бил техническият проблем? Отговор на този въпрос продължаваме да търсим от самолетната компания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.