Той обяви това от парламентарната трибуна

„Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме”. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

„Всички са равни пред закона. Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев – радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин”, каза още премиерът.

Във връзка с коментар на Йордан Цонев от ДПС Петков заяви, че се занимава единствено с кръгове на крадци и хора, свързани с корупцията. 

„Никога не сте чували от мен думите „Не закачайте този или онзи кръг". Аз съм министър-председател на цяла България”, добави той.


Темата за „златните паспорти” също стана повод за напрежение между премиера и Йордан Цонев. 

„Ще стигнем до истината за „златните паспорти”. Стигнали сме почти до края. Ние подкрепяме да бъдат засегнати тези кръгове, които влошават средата. Защо обаче не приехте нашите идеи за законодателни промени за паспортите? Ние подаваме ръка, движим се в посока на антикорупционни законодателни промени”, каза депутатът от ДПС.

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора в листа "Магнитски", това минава през много голям филтър. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом, след това да се оцени дали ще донесе дипломатически скандал и едва тогава лицата се слагат в листа "Магнитски" и се обявяват. Знам, че вие обжалвате. Шансът цялата американска администрация да се е объркала винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", каза още Кирил Петков.

Той обясни за какво е разговарял с Делян Пеевски по време на заседанието в НС.


„Това, което аз казах, например, по темата за „златните паспорти”. Вярвайте ми, ние като коалиция внесохме този законопроект. Изцяло сме „за” пълно разобличаване на паспортите. Тези схеми са недопустими. Този път изпълнителната власт ще бъде гласна и следяща”, каза той.

Премиерът още веднъж заяви, че е най-добре Гешев да си подаде оставката, както за самия него, така и за българското общество и правосъдие.

„Не изпитвам никакъв страх от това колко време ще продължи правителството. Вярвам, че мандатът ни ще е 4-годишен. Но не е важен мандатът, важно е какво правим през това време”, категоричен бе министър-председателят.


Относно конфликта с Украйна, Петков обясни следното: „За съжаление, ескалацията продължава. Трябва да сме готови с всякакви сценарии, така че да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин”, каза той.

Премиерът заяви още, че разследващите служби са свободни да разследват всеки един сигнал, без значение от политическата му принадлежност.

Той се обърна и към бившия министър-председател Бойко Борисов. „Бившият премиер ясно каза, че знае кой е направил снимките. Ако знае или предполага кой е Мата Хари, най-малкото трябва да даде цялата информация, за да бъде въпросният човек препитан, защото за всички нас като българи е важно да знаем тези кюлчета и пачки там ли са си били, или не. И ако са били там, откъде са взети“, заяви той.

Относно информацията, че у нас е имало незаконни подслушвания с израелския софтуер “Пегас”, премиерът каза следното:


 „Чух се с ДАНС да кажат каква информация имат те за подслушванията. Няма данни днес тази програма да се използва, от които и да било български служби. Другото, което е леко изненадващо е, че чух за този казус още през лятото и защо сега толкова месеци след първоначалната информация се сезира Прокуратурата. Но ако има наистина такова подслушване, аз ще съм първият, който ще подкрепи разследване на случая".

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.