Засега по преработения вариант на плана има неформален отговор от Брюксел, уточни той

По плана за възстановяване могат да се финансират единствено проекти, които не нанасят сериозни щети върху околната среда. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев, който организира поредица от обществени съвети по ресори, за да представи проектите в тях, предаде БНР.

Засега по преработения вариант на плана има неформален отговор от Брюксел, уточни Василев, както и представи разпределението на средствата по сектори:

"За икономически мерки най-грубо казано - 3,6 милиарда лева, енергиен преход - 5,6 милиарда лева, за дигитализация и свързаност - 2,4 милиарда лева и за социални мерки около 2 милиарда лева".

Премиерът обсъди стратегическите инфраструктурни проекти с представители на ЕБВР и ЕИБ

В сектора на транспорта ще се финансира закупуването на бързи влакове, модерни системи за управление на локомотивите, интермодален терминал в Русе и частично изграждането на софийското метро. Асен Василев уточни, че в разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова е постигнато решение останалата част да бъде финансирана през държавния бюджет:

"Те казаха, че им трябват по 30 милиона на година в следващите четири години, но в актуализацията на бюджета, която идва юни месец, идеята е като част от фонда, където всички общини дават проекти, това да бъде проект на Софийска община и той да бъде финансиран".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

 
Източник: БНР