Руското външно министерство отрече твърденията

Американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски държави. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

"Лидерите потвърдиха своята подкрепа за суверенитета на Украйна", каза Белият дом след видеоконферентния разговор, в който са участвали канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други.

Байдън и Путин разговарят по-рано от планираното

В. "Политико" съобщи, като се позова на запознати източници, че в разговора Байдън е казал, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.

САЩ призоваха американските граждани да напуснат страната незабавно. Според Вашингтон, руската инвазия може да започне с въздушни бомбардировки, а това ще направи евакуацията на цивилните американци трудна. Американското изявление призовава държавите по света също да посъветват гражданите си да напуснат Украйна. Великобритания, Австралия, Канада, Нидерландия и няколко други европейски държави вече го направиха.

Усилията за деескалация продължават и в момента, като по-късно днес се очаква телефонен разговор между президентите Байдън и Путин.

„Продължаваме да наблюдаваме много притеснителни сигнали, включително нови части, които пристигат край границата с Украйна. Както казах вчера, в етапа сме, в който руската инвазия може да започне по всяко време, ако президентът Путин реши това. Това включва и следващите дни. Не знаем дали президентът Путин е взел това решение, но знаем, че е разгърнал капацитета, за да може да действа в много кратък период”, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Европейски представители, цитирани от вестника, обаче са споделили различно виждане. „Ние имаме различно тълкуване" на разузнавателните данни за датата 16 февруари, смята британски служител.

Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е заявил, че "те все още отказват да приемат това". По-рано американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че евентуално нападение срещу Украйна може да започне с удар по въздух и ракетни атаки.

Руското външно министерство не закъсня с реакцията. От там заявиха, че западните страни с помощта на медиите разпространяват невярна информация, намеквайки, че Русия може да планира нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс. Според министерството западните страни се опитват да отклонят вниманието от собствените си агресивни действия.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА