Вижте защо италианецът прави толкова много за запазване на историята на мястото

Преди дни почетохме паметта на жертвите на комунизма в България. Едно от местата, които неизменно свързваме с тези събития, е лагерът на остров Белене. Днес трудово-възпитателното общежитие се превръща в храм на паметта, благодарение на усилията на един италианец - отец Паоло Кортези. Той посвещава последните 10 години от живота си на това историята на стотиците жертви никога да не бъде забравяна.

На остров Белене последните си дни прекарват някои от най-изявените ни политици, интелектуалци и дисиденти. С лагера е свързан и местният католически свещеник по онова време. Именно историите на тези хора пленяват отец Паоло.

Но да спасиш такова място от забвение, се оказва нелека задача. В нито един момент обаче свещеникът и неговите доброволци не се отказват. И успяват. Заедно с артефактите, запазени през годините, и сградите съхранили в себе си човешки истории, по стените на лагера се появява и изложба, разказваща за събитията там.

Само на няколко километра от лагерите на смъртта се намира домът на спасението и вярата. Място, което отец Паоло и неговите събратя наричат свой дом - най-старата църква в Белене. 

Всичко по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.