Разговор с гастроентеролога д-р Николай Колев

"Факт е, че колегите от хирургията направиха доста интересно съобщение за венозна и артериална тромбоза след COVID, което ще представлява интерес не само за България, но и за международната медицинска общественост, когато се коментират усложненията от COVID. Засега данните са от сравнително малко пациенти, но се надявам да има допълнителна информация от по-голяма група.", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS д-р Николай Колев, специалист по гастроентерология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

За усложненията и последствията от преболедуването на COVID лекарят заяви, че заболяването не удря толкова тежко гастро-интестиналната система, колкото белодробната или сърдечно-съдовата.

"Проблемите са свързани предимно с лекуването, понеже българите обичат да се самолекуват и ползват медикаменти, за които са прочели някъде. При масовото използване на антибиотици, честото им смесване за кратко време, може да развие псевдомембранозен колит, което е много тежко състояние. Тежка диария, придружена с кръв, много рязко влошаване на общото състояние", оотбеляза специалистът.

Д-р Колев добави, че това състояние се среща сравнително рядко, единични случаи за години, но в последно време е масово и проблемът идва точно от безразборното приемане на медикаменти, антибиотици.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.