Очаква се решението на ДНСК

След дълги спорове започна събарянето на строежа на „Алепу” и възстановяването на защитената местност. Строежът ще бъде отстранен, като ще остане единствено частта, която изпълнява укрепващи свлачището и терена функции.

До процедурата, която трябва да стартира за премахване на подпорната среда, ще се стигне след като ВАС обяви окончателно издаденото от община Созопол строително разрешение за нищожно. В официална позиция на ДНСК, изпратена до NOVA, пише че техническата експертиза от процедурата в момента е на етап избор на изпълнител, След нея ще стане ясно дали инвеститорът сам ще прецени дали да събори строежа или държавата ще го премахне.

Събарят строежа на „Алепу”

„Категорично до този момент няма никаква писмена кореспонденция или документ, който да ни адължава да извършим подобни действия. Преди дни в парламента една госпожа се изказа, че предстоят такива действия, но ние нямаме такива указания. Ще изкачаме становището на ДНСК. Ако има нещо положително то е, че от изказванията в НС стана ясно, че съоръжението е законно. То извършва своята функция, доказано е и черз периодичния мониторинг, който се извършва. Институциите работят по каналния ред, не е нужно да ни се дават нареждания през медиите:, обясни инвеститорът на строежа Стоян Василев.

Той акцентира на това, че трябва да се обърне внимание на конструкцията, преди да се премахва каквото и да е от нея.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.