Той коментира и критиките на опозицията за финансовата рамка

Опозицията играе на тънката струна със страховете на хората. Това коментира зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Венко Сабрутев във връзка с предупрежденията относно финансовата рамка на страната.

„Бюджетът включва в себе си и планира 5,8% от БВП за капиталови инвестиции. Трябва да си отговорим каква България искаме - на растежа, на високите скорости и доходи или такава, каквато е сега - тъпчеща на едно място”, добави той.

За да се развива страната, Сабрутев посочи, че са необходими инвестиции. Призова да се погледнат развитите икономики и техните практики. „Дефицитите, които те са заложили, са повече от 5,5%. В САЩ залагат над 7% дефицит. Истината е, че без инвестиции нищо не може да се промени”, каза още зам.-председателят на финансовата комисия.

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, смята Сабрутев и уточни: „Всички социални разходи, които са планирани в бюджета за 2022 г. , се покриват от приходната част. Ние не планираме да вземаме заеми, за да правим социални разходи. Планираме дефицитът да бъде инвестиран в капиталови разходи. Да може да изградим необходимата инфраструктура на страната и да инвестираме в хора, в здравеопазване и образование”, категоричен е той.  

Сабрутев обясни, че актуализацията на бюджета е нещо важно. „Опозицията постоянно заявява, че това е нещо лошо. Ако беше такова, Франция нямаше да го прави три пъти на година. Ако беше лошо, бизнесът нямаше да го прави на всяко тримесечие. Няма нищо по-нормално от това в средата на годината да се огледа икономиката”, допълни зам.-председателят на финансовата комисия.

По думите му прогнозната инфлация в Бюджет 2022 е абсолютно коректно калкулирана. „Инфлацията в България е внос и идва от два основни фактора. Първият е липсата на монетарна политика от страна на нашата държава - ние сме с валутен борд. Другото нещо са високите цени на енергоносителите”, обясни той.

Сабрутев обяви, че в бюджета за 2022 г. са предвидени над 931 млн. лева допълнително за небитовите потребители, за да се намали ударът от високите цени на тока и така да не се позволи инфлацията да расте.

Вдигането на максималния осигурителен праг той определи като „нещо страхотно”. Дали Илиян Михов ще е новият шеф на БНБ Сабрутев отговори, че трябва да се изчака, тъй като тепърва ще има кандидатури. „За момента няма имена, има правила”, уточни той.  

Повече гледайте във видеото. 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.