Служители в МВР излизат на протест заради готвената реформа в системата

Пожарникари и полицаи излизат на национален протест. Причината е определеният бюджет за МВР, както и предвидените промени в сектора. Протестните действия вече започнаха в Русе. Пожарникари в града включиха звуковата сигнализация на противопожарните автомобили в знак на протест. Планирани са поне два регионални протеста, като има планиран такъв и за София тази неделя. 

Полицаи и пожарникари на протест с искане за по-високи заплати

"Основната причина за планираните протестни действия е бюджетната рамка за 2022 година. Според нас този проект не отговаря на няколко неща. Едно от тях е, че не виждаме достатъчно нормална политика, свързана с доходите в МВР. Факт е, че от преди две години възникна много сериозна диспропорция между възнагражденията на служителите в МВР и на някои други организации в сектор "Сигурност". За да се ликвидира тази диспропорция и за да не изоставаме от вече галопиращата инфлация, 20-те процента увеличение на възнагражденията в МВР, които ние искаме са малко. Те трябва да са над 20%", обясни Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР. 

По думите му при този вариант на бюджет, промяна на политиката по отношение на МВР няма. 

"До голяма степен проблемът е комуникационен", добави Попов. 

Повече гледайте във видеото.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК