Коментар на продуцента Виктор Димчев и политолога доц. Иво Инджов за доклада на испанският власти, изпратен до МВР

Българската прокуратура трябва да се задейства по "Барселонагейт". Това коментираха продуцентът Виктор Димчев и политологът доц. Иво Инджов в студиото на "Здравей, България". Експертите са на протиповоложни мнения относно информацията, предоставена до този момент.

„Това вероятно е справка, а не доклад. Това е справка, каквато испанските власти са изпратили преди две седмици в българското МВР. Мен ме учудва как до тази секретна справка освен премиера имат достъп и няколко избрани медии – до една близки с управляващата в момента коалиция. Разхвърлянето на тази медийна димка, пълна с неясни определения, ми се струва че това е доста неясен сюжет, преразказващ медийни публикации, появили се преди няколко години в някои електронни издания”, подчерта продуцентът Виктор Димчев. 

По думите му испанските медии, които разследват този случай, дори не са чували за тази справка.

„На този етап – в качеството си на коментиращи, сме част от широката публика и не сме чели доклада. Можем да си направим заключенията по медийните публикации и коментарите на политиците. Това, което чух от снощи, ме кара да си направя едно обосновано предположение, че става въпрос за пране на пари в едни много големи размери, за които сигнализира испанската полиция”, заяви от своя страна политологът доц. Иво Инджов.

„БАРСЕЛОНАГЕЙТ”: Доклад от испанските власти е получен в МВР (ОБЗОР)

Според него с доклада е подходено доста професионално. „Има много факти и цитирани документи – публични източници, които навеждат на мисълта за възможно пране на пари, и след като тази справка е изпратена на българските служби и след като стана ясно, че българските служби и прокуратурата са на ход – те трябва да си свършат работата”, подчерта той.

„Много е странно защо, след като тази справка е изпратена преди две седмици, Бойко Рашков, който е така радостен да говори срещу Бойко Борисов във всяко студио – защо не е изкарал тази справка и да уведоми обществеността и да предприеме някакви действия? МВР е трябвало вече да разследва, а вместо това изпраща части от тази справка до избрани медии”, посочи Димчев.

„От казаното от г-н Димчев излиза, че МВР не разследва. Напротив – МВР си върши работата, а топката е в българската прокуратура. А тя тупа топката и има основателни съмнения, че тя не иска да бръкне по-дълбоко, както в този случай, така и в други случаи като „Мата Хари, кюлчетата”, заяви от своя страна Инджов.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.