По време на терапията пациентът диша 100% чист кислород

Специалисти у нас все повече прилагат лечението на постCOVID синдром със 100%  кислород под налягане в барокамера. Красен Парушев е водолаз. Голяма част от живота му преминава под вода и в досег с барокамерата. Преди 20 години изучава медицинските резултати от престоя в нея, а днес е убеден в ползата.

„Известно е, че всъщност COVID-19 отделя желязото от хемоглобина и по този начин той спира да пренася кислород. И всъщност на клетъчно ниво организмът изпитва остра хипоксия”, обяснява водолазът.

Работна група анализира COVID смъртността у нас

Това води до продължителна умора, загуба на паметта и концентрацията. За да се преодолеят тези състояния са необходими поне 10 процедури, а ефектът бил виден още след третата.

„Записваме числа и ги караме да ги запомнят. След всяка процедура поредицата от числа се увеличава и то прогресивно, което също е показател, че паметта се подобрява. Тъй като мозъкът използва 20% от кислорода в тялото, а когато има хипоксия той е най-уязвим”, допълва Красен Парушев.

По време на терапията в барокамерата, пациентът диша 100% чист кислород при повишено атмосферно налягане.

Работата на оператора на камерата е да следи параметрите на налягането, на кислорода, който се подава, на състоянието на пациентите в нея. Това обяснява Веселина Тодорова.

Терапията дава добри резултати и  при справяне с детска церебрална парализа, аутизъм, сърдечно-съдови заболявания.

Красен Парушев, съвместно с управителя на Онкологичния център в града проф. Христо Бозов, създали протокол за лечение на COVID в острата му фаза. Засега този протокол се прилага единствено в Монтана, където барокамерата е в двора на болницата и пациенти с коронавирус имат достъп до нея.

В ефира на „Здравей, България” д-р Майкъл Гоневски разказа повече за метода. По думите му при пост COVID синдрома пациентите може да страдат с месеци от умора и липса на концентрация, тъй като нервната система е силно засегната.

За да има ефект от новия метод за лечение, са необходими поне 10 процедури, поясни докторът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.