Засега НАТО и Киев реагират предпазливо

Русия обяви, че е започнала да изтегля част от войските си от границата с Украйна. Там са струпани 100 хиляди военни, а още 30 хиляди се намират в Беларус. Руското министерство на отбраната показа кадри от танкове и друга военна техника, която се товари на железопътни платформи, за да се върне обратно в поделенията.

„Подразделенията от Южния и Западния военни окръзи, които са изпълнили задачите си, вече пристъпиха към придвижване със железопътен и автомобилен транспорт към своите гарнизони” увери Игор Конашенков от руското Министерство на отбраната.

Срещата между Путин и Шолц - над 3 часа

По-смекчен тон от страна на Русия се чу още вчера по време на грижливо режисиран разговор на Владимир Путин с външния министър Сергей Лавров. Тогава Москва обяви, че има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път. Това се потвърди и днес след визитата на германския канцлер в Москва.

„Искаме ли война или не? Разбира се, че не. Ето защо ние предложихме започване на преговорния процес, който трябва да доведе до споразумение за осигуряване на еднаква сигурност за всички, включително и за страната ни”, каза президентът на Русия Владимир Путин.

Според Олаф Шолц дипломатическите усилия в никакъв случай не са изчерпани.

„Сега тази криза трябва да се разреши мирно, по смел и решителен начин. Добър знак е, че чуваме, че част от войските се изтеглят” допълни германският канцлер.

ЕС: Ако Русия признае Донецк и Луганск, ще наруши Минските споразумения

Засега от НАТО реагират с предпазливост.

„Има признаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това дава основание за предпазлив оптимизъм. Но засега не сме забелязали признаци на деескалация на място”, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Предпазлива е реакцията и на Киев.

Русия изтегля част от войниците от границата с Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Постоянно чуваме различни изявления от Руската федерация, така че имаме правило: вярваме не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако видим изтеглянето, ще повярваме на деескалацията”, коментира ситуацията външният министър на Украйна Дмитро Кулеба..

Съвпадение или не, точно, когато се долови промяна на тона от Москва, руските депутати гласуваха резолюция, с която искат от Владимир Путин да признае двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Украйна – Донецк и Луганск.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.