В нея ще участват между 700 до 1000 души, като повечето ще са българи, заяви министърът

„Основните ни усилия са за повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили. Това, което казва НАТО – разполагане на бойни групи по Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО”. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев. „Искам още веднъж да подчертая, че това е събиране на подразделения от сухопътни войски в обща група за съвместна тренировка. Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, тренира само отбранителна тематика”, каза Янев.  

В момента текат разговори на двустранно ниво с доста съюзнически страни, координира се и с НАТО. До юни месец ще има повече яснота по въпроса.

В бойната група ще участват до 700 - 1000 души, като 70-80% ще са българи, обясни още Янев. 

Предстои следващата седмица в рамките на ученията да пристигне нов американски контингент от 100-150 военнослужещи, с бойна техника до 15 бронирани машиви.  Янев отново подчерта, че става въпрос само за учения.

Още гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.