Каминска е състезател по ски бягане в отбора на Украйна

Украинската състезателка по ски бягане Валентина Каминска обяви, че прекратява кариерата си. Тя даде положителна допинг проба по време на Игрите в Пекин и е временно отстранена от състезанията.

"Моята професионална ски кариера внезапно приключи. С голяма болка в сърцето си пиша тези думи и все още не мога да си представя какво е това и какво е. Просто не вярвам", написа Каминска в Instagram.

Украинска ски бегачка бе хваната с допинг на Олимпиадата

"Шокиращата новина за моята допинг проба на Олимпийските игри е истинска катастрофа и почти краят на света за мен. Това беше точен изстрел от ядрено оръжие, което ме унищожи и ме изтри от лицето на земята", добави скиорката.

Родената в Беларус Каминска беше уличена в употребата на забранените вещества местеролон, анаболен стероид и стимуланти.

New York Times: Валиева имала три различни субстанции в тялото си

Пробата е взета по време на антидопингов контрол по време на състезание миналия четвъртък на Игрите в Пекин. Тя участвала в 10-километровата дистанция класически стил, в спринта свободен стил и щафетата 4 по 5 км при жените. Пробата е дадена след старта на 10 км на 10 февруари.

Каминска, която се състезава за Беларус на Игрите през 2014 и 2018 година преди да смени националността, също има право да поиска анализ на "Б" пробата.

Изнесоха на носилка състезателка по време на Олимпиадата

Това е третата положителна допинг проба на Игрите в китайската столица след тази на иранския състезател по ски-алпийски дисциплини Хосеин Савех-Шемшаки и на руската фигуристка Камила Валиева.

34-годишната Каминска завърши 70-а в спринта свободен стил, 79-а на 10 км в класически стил и 18-а като част от щафетата. За спортистката тези олимпийски игри бяха трети в кариерата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА