Реформата ще премахне звена, които поглъщат големи разходи

Оздравителна програма за българските железници ще бъде обявена на 18 февруари, тя предвижда цялостен план за нов мениджмънт на жп транспорта, очаква се промените да бъдат видими до шест месеца.

Предвижда се вливане на БДЖ „Пътнически превози“ и БДЖ „Товарни превози“ в БДЖ Холдинг, като по този начин ще се създаде национална компания БДЖ ЕАД“, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Илия Илиев.

Новата структура на БДЖ ще е по-ефективна в съответствие с размера на пазара. С нея ще се отстранят сериозни организационни слабости, които ще помогнат да се преодолее технологическата изостаналост на БДЖ. С тази реформа ще бъдат премахнати административни звена, които поглъщат големи разходи. Ще се създаде добра база за развитие на превозите и финансова стабилност, категоричен е Илиев.

БДЖ купува нови двуетажни и едноетажни влакове за близо 1 млрд. лева

Важен елемент от преструктурирането е инвестицията в човешки капитал, подобряването на условията на труд и обучение на персонала. С новата структура ще се улесни възстановяването на железопътните системи със съседните държави, както и интегрирането на градската мобилност с европейската транспортна система. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС